Vaisių ir daržovių džiovinimas – įdomus ir pelningas žemės ūkio produkcijos perdirbimo verslas

2018 kovo 23, 10:26

Maisto pramonė – viena iš seniausių ir labiausiai paplitusių pramonės šakų. Žaliavą jai teikia daugiausia žemės ūkis, medžioklė, žvejyba. Maisto pramonė nuolat keičia ir plečia savo produkcijos asortimentą. Vartotojui patenka vis mažiau neapdirbtų žemės ūkio produktų.

Lietuvoje pirmosios maisto pramonės įmonės (daugiausia malimo, alaus ir spirito) atsirado XIX a. pirmoje pusėje. Pirmo pasaulinio karo išvakarėse alaus ir spirito įmonių veikė jau keliasdešimt. Kitos maisto pramonės šakos (mėsos, pieno, konservų, konditerijos, tabako) buvo labai menkos. Maisto pramonės produkcijos vertė sudarė 40% visos pramoninės, šioje srityje dirbo 28% pramoninių darbininkų. 1920-1940 m. buvo kuriamos mechanizuotos sviesto gamybos įmonės ir mėsos fabrikai. Maisto pramonės produkcijos vertė 1938 m. sudarė 42.8% vertės. Lietuvos maisto pramonės branduolį sudarė pieno ir žuvų pramonė. Darbo našumas Lietuvoje maisto pramonės įmonėse 1950-1978 m. išaugo 4,5 karto, bendroji produkcija – 17,7 karto. 1978 m. Lietuvoje buvo 120 maisto pramonės įmonių. Bėgant laikui, tobulėjant technologijos, plečiantis galimybės, šiandien net ir namų sąlygomis galima įsitraukti į maisto pramonės veiklą ir ją išvystyti iki mažos įmonės lygio. Dabar tokias galimybes pradėti savo mini verslą turi tiek individualūs asmenys, tiek ūkininkai ir netgi veiklios vietos bendruomenės.

2018-03-14 d. Zujūnų bendruomenės centre vyko Vilniaus rajono vietos veiklos grupės narių visuotinis susirinkimas, kuriame svečiavosi ir maisto perdirbimo verslo galimybes pristatė UAB „Tumosa ir partneriai“ vadovas Arvydas Tumosa. Ši įmonė jau 20 metų siūlo atskirus maisto perdirbimui skirtus plovimo, valymo, skutimo, pjaustymo, smulkinimo įrenginius arba suprojektuoti ir pateikti visą žaliavos perdirbimo liniją nuo žaliavos padavimo iki galutinio produkto gamybos. A. Tumosa susirinkusiems kalbėjo apie dabartines rinkos tendencijas ir savo verslą.

Ponas Arvydas pasakojo, kad daržovių ir vaisių auginimas – tai didžiulė atsakomybė bei verslas, turintis perspektyvas, todėl nors daug verslo sričių šiuo metu yra sunkiai nuspėjamos, tačiau prognozuoti sėkmę šioje srityje vis tik yra įmanoma. Be to, ES ir Lietuvos maisto pramonės ateitis – didelės pridėtinės vertės kokybiška ir saugi produkcija, išauginta ir perdirbta taikant ne tik žinias, bet ir naujas, modernias technologijas.

Tuo tarpu sulčių gamyba yra gana sudėtingas ir konkrečios įrangos reikalaujantis gamybos procesas. Tačiau ir čia galima užsukti nedidelį verslą, kadangi sulčių gamybos įrengimai gali būti tiek pramoninių pajėgumų, tiek pritaikyti smulkesnei gamybai, kaip pavyzdžiui atskiriems vaisių ir daržovių augintojų ūkiams.

Daržovių šaldymas liofelizacijos būdų, sūrių gamyba ar kitos pieno perdirbimo galimybės pritaikant naujausias technologijas maisto pramonės verslui teikia dideles perspektyvas. Tereikia prisiminti, kad šioje srityje turi būti nuo iki suplanuotos – išsklaidytosios paslaugos. Pats darbų karštymetis yra sezono metu, kai žaliava yra renkama ir parduodama šviežia. Sezonui pasibaigus galima persiorientuoti į darbus džiovinant likusias šviežias uogas, vaisius ar daržoves, prieskonines žoleles ir vaistažoles. Tuo tarpu ne sezono metu atsiranda galimybė skirti daugiau dėmesio džiovintų produktų rinkos plėtrai, patalpų ir įrengimų remontui,  inovacijoms,  darbuotojų ugdymui, kas leis vėlesnės gamybos metu pasiekti aukštą produktyvumą, kokybę ir aukštus finansinius įmonės rezultatus.

< Grįžti